Jonge Promovendi tonen met prikkelend theater toekomst zonder dierproeven

De internationale conferentie staat niet alleen in het teken van debat. Twee jonge theatermakers tonen op donderdagavond 28 november op creatieve manier hoe een dierproefvrije toekomst eruit kan zien. Dat doen ze aan de hand van een aantal prikkelende argumenten en stellingen. Anne van Veen (32) en Victoria de Leeuw (26) lichten alvast een tipje van de sluier.

v.l.n.r. Anne van Veen en Victoria de Leeuw

De twee wetenschappers hebben het stuk samen met het theatercollectief De Kwekerij geschreven. Het is de achtste keer dat we dit opvoeren, maar de eerste keer in het Engels. De eerste keer was in 2018 tijdens het Meet the Future Festival’, vertelt Anne. Zij doet historisch wetenschappelijk onderzoek naar dierproeven in Nederland, werkt voor de Universiteit Utrecht. Daarnaast is maakt ze dansvoorstellingen. Victoria ontwikkelt alternatieven voor dierproeven in het lab op basis van stamcellen. Zij werkt voor het RIVM en de Universiteit Utrecht.

Prikkelende stellingen

In de voorstelling komt de geschiedenis van dierproeven naar voren. ‘Maar onze voorstelling laat ook een toekomst zien zonder dierproeven en hoe we daar komen. Dat doen we aan de hand van een aantal prikkelende voorstellingen’, vertelt Victoria. ‘We werken daarbij samen met een live-muzikant en een acteur. Wie dat is, houd ik nog even geheim.

We hopen in elk geval dat we door het neerzetten van een paar karikaturen mensen zo aan te spreken, dat ze weer verder kunnen. Zo poneren we het argument dat wij mensen heel antropocentrisch zijn. Bij alles wat we doen, staat de mens centraal. Daarom vinden we het leven van een mens belangrijk en bijvoorbeeld dat van een muis niet. Een ander argument dat we noemen is dat het helemaal niet erg is om dieren voor onderzoek te gebruiken; we eten tenslotte ook dieren. Zo hopen we dat we deelnemers prikkelen om met elkaar in gesprek te gaan.’