Helpathon voor proefdiervrije methoden
Hoe kunnen proefdiervrije methoden helpen om aandoeningen bij de mens te begrijpen en te bestrijden? Dat is de centrale vraag bij verschillende door TPI gehouden ‘helpathons’. Door ‘georganiseerd toeval’ bedenken deelnemers creatieve oplossingen voor proefdiervrije onderzoeksmethoden.
Creatieve oplossingen
Bij een helpathon bedenken teams creatieve oplossingen zonder dierproeven voor één centrale vraag van een professional. De bijeenkomsten zijn afgeleid van ‘hackathons’, waar in een korte tijd software of hardware wordt gemaakt. ‘Helpathon’ is een samenvoeging van de woorden ‘help’ en ‘marathon’.
Brandwond in reageerbuis
Hoe kunnen brandwonden en de doorbloeding van het gebied rond de wond worden onderzocht zonder proefdieren? Dat is de centrale vraag bij de 1e TPI-helpathon in november 2018 bij de Nederlandse Brandwonden Stichting. Onderzoekers van brandwonden en het Amsterdam UMC gebruiken nu de oplossing die in deze helpathon is gevonden, samen met zorgprofessionals en professionals van het geneesmiddelenbedrijf Pharming. Daarbij worden in een reageerbuis menselijke brandwonden en doorbloeding nagebootst en onderzocht.
Vaccin tegen aderverkalking
De 2e helpathon was bij de Hartstichting in mei 2019. Die bijeenkomst ging over het uitproberen van een vaccin tegen slagaderverkalking. Dit mogelijke vaccin bij de mens mogen uitproberen, is een langdurige weg. Hoe kunnen proefdiervrije alternatieven dit versnellen? Een andere vraag ging over celblaasjes uit melk als medicijn tegen gewrichtsontstekingen, zoals reuma. Bij muizen werkt dit, maar hoe kan het effect op de mens proefdiervrij getest worden?
De Helpathon is inmiddels een begrip in het veld van proefdiervrij innoveren. Er wordt nu gezocht naar een manier om deze vorm van kennis delen blijvend aan te bieden. Lees verder over de resultaten van alle helpathons op de Engelstalige website tpihelpathon.nl.