Bouwen aan een computermodel van de virtuele mens

Het project Virtual Human Platform for Safety Assessment (VHP4Safety) bouwt een platform voor een nieuwe veiligheidsbeoordeling, zonder dieren te gebruiken. Het platform is een computermodel dat ze gaan vullen met data over de bouw en functie van het menselijk lichaam en lichaamsprocessen tijdens (het ontstaan van) ziekten in de mens. Dit project is multidisciplinair en bestaat uit een variëteit aan experts uit de datawetenschap, toxicologie, (bio)technologie en transitiekunde.

Zij gaan bij de bouw dus uit van het menselijk lichaam in plaats van de dierproef. Dat doen ze met proefdiervrije innovaties, zoals met orgaan op een chip technologie voor verschillende organen en combinaties van organen en met computermodellen. Hoe kun je die gebruiken om de veiligheid van chemische stoffen en geneesmiddelen te beoordelen? En welke nieuwe ontwikkelingen zijn er op het gebied van data, zoals machine learning en kunstmatige intelligentie?

Ambities

De ambitie is om alles te weten over de effecten van blootstelling aan stoffen op de gezonde mens. Daarbij laten ze het huidige paradigma van het proefdier als gouden standaard, los. Aan de hand van scenario’s voor leeftijd, gender en ziektebeelden in verschillende onderzoekslijnen vinden ze voeding om het computermodel te vullen. Zo ontstaat een virtueel model van het menselijk lichaam, waarmee kan worden getest alsof het een echt mens is.

VHP4Safety

Op 1 juni 2021 startte dit project dat vanuit de Nationale Wetenschapsagenda financiering krijgt van meer dan €10 miljoen. Het ministerie van LNV draagt als een van meerdere co-funders bij. Het consortium dat bouwt aan het platform is groot en bestaat uit 35 instellingen, bedrijven en andere organisaties. Het RIVM  treedt bij dit project als co-initiator op, samen met de Hogeschool Utrecht en het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht.

Lees hier meer over het werk aan VHP4Safety.