Computermodel ‘virtuele mens’ beoordeelt veiligheid stoffen

Medicijnen en chemische stoffen testen met een computermodel, gevuld met gegevens over onder meer de biologie van de mens. Dat is de opzet van onderzoeksproject Virtual Human Platform for safety assessment (VHP4Safety). Dit zou in de toekomst dierproeven voor het beoordelen van de veiligheid van stoffen kunnen vervangen. De bouw van deze ‘virtuele mens’ is bedacht in de eerste fase van TPI.

Effect medicijn voorspellen

Onderzoekers werken aan dit computermodel, de ‘virtuele mens’, dat kan voorspellen wat het effect is van een ingebrachte stof in het lichaam. Daarmee kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen van medicijnen beter en sneller ontdekt worden. In VHP4Safety werken deskundigen samen vanuit de datawetenschap, toxicologie, (bio)technologie en transitiekunde.

Samenwerking 35 organisaties

Zo’n 35 instellingen, bedrijven en andere organisaties werken samen in VHP4Safety. Op 1 juni 2021 startte dit project dat vanuit de Nationale Wetenschapsagenda ruim € 10 miljoen krijgt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit draagt daaraan bij. Samen met de Hogeschool Utrecht en het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht stuurt het RIVM het consortium aan.

Lees verder over de veiligheid van chemische stoffen beoordelen zonder proefdieren bij de Universiteit Utrecht.