Kansrijk onderzoek met data over de mens

De grote omwenteling in onderzoek zonder proefdieren moet nog komen. Volgens onderzoeksinstituut DRIFT zijn daarvoor doorbraken nodig op verschillende terreinen. Zo liggen er bijvoorbeeld kansen op het gebied van onderzoek met data over de mens.

Kansrijke ontwikkelingen

DRIFT onderzocht samen met het netwerk van TPI kansrijke ontwikkelingen. Zoals:

  • gepersonaliseerde gezondheidzorg: kennis over de mens wordt de basis van onderzoek voor de mens. Dit vervangt dierproeven als ‘gouden standaard’.
  • veiligheidsbeoordelingen: onderzoek met bijvoorbeeld menselijke cellen en data over de mens. Dierproeven schieten vaak te kort om de veiligheid van geneesmiddelen of chemische stoffen te bepalen.

Nieuwe beoordelingsrichtlijnen op basis van kennis over de mens zijn daarom nodig. De deelnemers deelden hun inzichten over de transitie naar proefdiervrije innovatie. Vernieuwers uit het TPI-netwerk en een aantal ‘frisdenkers’ van buiten, toetsen en verrijkten hun inzichten.

Verdiepen, verbreden en verankeren

Technologisch kan er veel, maar nog niet alles. In het onderwijs en in wetten en regels moeten innovaties zonder proefdieren nog meer gestimuleerd worden. Daarom willen de TPI-partners de komende jaren:

  • proefdiervrije innovatiepraktijken verdiepen
  • het netwerk verbreden en dialoog voeren met professionals uit wetenschap, industrie en regelgeving
  • in beleid en regels verankeren wat al proefdiervrij kan

Lees verder in: