Wat TPI doet en steunt

TPI, het programma voor de Transitie Proefdiervrije Innovatie, wil de transitie naar proefdiervrije innovatie versnellen. Dat gebeurt in tijdelijke, flexibele netwerken en projecten rondom proefdiervrije vernieuwingen.

Het TPI programma wordt gedragen door partners uit de publieke en private sector en maatschappelijke organisaties. TPI heeft als missie om innovaties te stimuleren om te komen tot een systeem met methoden en testen die beter voorspellen over werkzaamheid en veiligheid van medicijnen en stoffen, waardoor dierproeven steeds meer overbodig worden.

Er zijn heel verschillende tijdelijke vernieuwingsnetwerken en langlopende projecten actief. Elk vernieuwingsnetwerk heeft een transitiedeskundige die het netwerk begeleidt. Deze netwerken verbinden koplopers en nieuwsgierigen in de keten die verkennen hoe proefdiervrije methoden kunnen worden ontwikkeld en geaccepteerd. Ze kijken naar inhoud, proces en/of systeem en werken experimentele ideeën op de vele domeinen van proefdiervrije innovatie verder uit.  
 
Steeds meer initiatieven van partners sluiten aan en worden vanuit het TPI-programma financieel en/of communicatief ondersteund.