Onderzoek naar voedselveiligheid zonder dieren

Gezond en verteerbaar voedsel

Zijn de bestanddelen van voedsel veilig, gezond en verteerbaar? Dat is de vraag die moet worden beantwoord voor producten die de markt op komen. Zo wordt gekeken of mensen allergische reacties op bepaalde eiwitten in voeding kunnen ontwikkelen.

Het gaat in het voedingsonderzoek om alles wat via je mond binnenkomt, daarna je maag en darmen bereikt, dan wordt opgenomen in je bloed en vervolgens bij andere organen aankomt.

Alternatieve testen zonder dieren

Hoewel dierproeven soms verplicht zijn, zijn in voedingsonderzoek steeds minder dierproeven nodig door de ontwikkeling van alternatieve methoden om de veiligheid, gezondheid en verteerbaarheid van bestanddelen van voeding te bepalen.

Wageningen Food Safety Research (WFSR, voorheen RIKILT) verricht in opdracht van LNV onderzoek naar de ontwikkeling en validatie van dierproef-alternatieven met name ten behoeve van onderzoek naar voedselveiligheid. WFSR is ook lid van EU-NETVAL, een netwerk van Europese laboratoria die onder leiding van de Europese Commissie validatie studies uitvoeren van alternatieven voor dierproeven.  

Op dit moment neemt het WFSR deel aan een grote Europese studie over proefdiervrije methoden om de invloed van stoffen op het menselijke hormoonsysteem te kunnen testen. Met deze methoden zullen in de toekomst duizenden dierproeven kunnen worden voorkomen.