Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief Transitie Proefdiervrije Innovatie

Terugblik conferentie Transitie naar proefdiervrije Innovatie (TPI)

Van 27 tot en met 29 november vond in Utrecht de internationale TPI-conferentie plaats. Het nationale TPI-netwerk liet er de versnellingsaanpak in ons land zien. Minister Schouten riep de deelnemers op ook eigenaarschap te nemen en samen te werken aan een systeem van testen zonder dieren. Dit om beter te voorspellen over werkzaamheid van medicijnen en veiligheid van voedsel en chemische stoffen.

Lees verder...

tekening pippi langkous

Start-ups are gamechangers in ‘animal free testing’

The booklet 26x better and faster without use of animals is an overview of innovations by Dutch start-ups. It was presented at the TPI conference at the end of November. Let’s spread those innovations and show that animal free testing is both possible and promising.

In co-operation with Holland Bio, we offer start-ups the possibility of proclaiming themselves animal free testers in the Dutch Life Science Database. Startups can follow this link to make or update their profile in the database. By putting ‘animal free testing’ in their company description, they are easily findable as gamechangers in the field of animal free testing.

Logo without use of animals

Upcoming: TPI.tv will go live in January

To connect experts working in the field of animal-free innovations, we are building TPI.tv. An international platform for the exchange of information, knowledge and data to find ways to innovate. It connects professionals that want to enter into dialogue on the transition to animal-free innovation. Because we are convinced dialogue is key to the development and application of innovations that will increase efficacy and safety of medicines, food, cosmetics and chemicals, whilst making the use of animal tests redundant. Keep in touch to learn when in January TPI.tv will be available!

still uit TPI filmpje

“Red een muis, stop Alzheimer”

Op 6 december is stichting Proefdiervrij gestart met de campagne  "Red een muis, stop Alzheimer", waarin zij vertellen over het Proefdiervrije onderzoek van Wiep Scherper. Wiep heeft een 3D hersenmodel ontwikkeld dat gebasseerd is op gekweekte menselijke cellen. Haar slimme onderzoeksmethode zorgt ervoor dat mogelijke medicijnen sneller en effectiever op hun werking kunnen worden getest: zonder dat hier één enkel proefdier aan te pas komt.

Lees verder op de pagina van proefdiervrij.nl...

foto lab

Eerste helpathon TPI levert proefdiervrij alternatief brandwondenonderzoek op

Onderzoekers van het Amsterdam UMC, brandwonden onderzoekers, brandwondenzorgprofessionals en het bedrijf Pharming slaan de handen in één voor een combineerde fundamentele zoektocht naar de pathofysiologie van brandwond verdieping en onderzoek naar een mogelijke behandeling daarvan.

Het idee voor deze nieuwe publiek-private samenwerking is in november 2018 ontstaan tijdens de eerste helpathon van het TPI-vernieuwingsnetwerk innovatief gezondheidsonderzoek. Het doel van die helpathon was het ontwikkelen van een proefdiervrij alternatief voor onderzoek waarvoor op dat moment nog wel proefdieren nodig waren.

Lees verder...

tekening helpathon

Kijk- en leestips voor de Kerstvakantie

De relatie tussen mens en dier staat regelmatig centraal in de kunsten. Wij hebben een aantal kijk- en leestips op een rijtje gezet.

Boeken:

  • Darwin in de stad van Menno Schilthuizen | Wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld.
  • De meeste mensen deugen van Rutger Bregman | De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen.
  • Mama’s laatste omhelzing van Frans de Waal | Dit boek laat zien dat dieren emoties hebben. Het beschrijft het gedrag van apen, maar ook ratten, papegaaien en vissen komen langs. Gericht op de overeenkomsten (ook in sociale verhoudingen) tussen mensen en dieren, met een wetenschappelijke onderbouwing.

Films:

  • Yorishiro door Charlotte Dumas | In deze 20 minuten durende film, volgen we de vijfjarige dochter van Dumas in een paarsgrijs paardenkostuum die van een drukke Japanse stad naar een afgelegen eiland reist. Volgens Dumas transformeert het paardenkostuum het meisje naar een vorm die het midden houdt tussen mens en dier.
  • Okja door Bong Joon-ho | een Zuid-Koreaans-Amerikaanse actiefilm uit 2017. Mija, een jong meisje, moet alles in het werk stellen om te zorgen dat haar beste vriend, een groot en introvert dier met de naam Okja niet ontvoerd wordt door een multinational.
kind met paard

Wat is TPI?

TPI staat voor Transitie Proefdiervrije Innovatie. Deze transitie is gaande: wetenschap, gezondheidszorg, beoordeling van veiligheid en acceptatie van dierproeven veranderen. TPI wil deze ontwikkelingen versnellen. De groep ‘versnellers’ bestaat uit: VSNU, NFU, RIVM, ZonMw, Samenwerkende Gezondheids-fondsen, de Topsectoren Life Sciences & Health en Chemie en Stichting Proefdiervrij. Er zijn vijf ministeries betrokken: VWS, OCW, IenM, EZ en LVVN. De regie van de versnelling ligt bij het programmabureau TPI van het ministerie van LVVN.

logo TPI