Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief Transitie Proefdiervrije Innovatie nr. 9

Opinie van wetenschappers in de Volkskrant

De afgelopen weken plaatste de Volkskrant verschillende opiniestukken over proefdieren en proefdiervrije innovatie. Het wordt hoog tijd om met elkaar in dialoog te gaan. Om feiten uit te wisselen en een weg te vinden om samen op te trekken. Hieronder tref je de linkjes naar de verschillende inzendingen.

Lees hier het opiniestuk van Willem Mulder en Judith Homberg, wetenschappers van het Radboud UMC, in de Volkskrant van 24 januari 2021.

Lees hier wat de twee neurowetenschappers Monique Havermans en Laurens Witter op 28 januari 2021 in de Volkskrant schreven.

Lees hier de reactie van Henk Smid (NCad) en Jeroen Geurts (ZonM) in de Volkskrant van 31 januari 2021

Ga hier naar de reactie van hoogleraar Merel Ritskes-Hoitinga en vakgenoten van de Radboud Universit in de Volkskrant van 2 februari 2021.

Volkskrant 3 bij 2
Beeld: TPI

SYRCLE valt in de prijzen: EFSA Golden Globe

Twee online wetenschappelijke cursussen van het Systematic Review Center for Laboratory animal Experimentation SYRCLE, van het Radboud UMC, zijn in de prijzen gevallen bij de EFSA (European Food Safety Authority). De scores waren respectievelijk 8.9 en 8.5 (op een schaal van 1-10), de hoogste score van de door EFSA aangeboden cursussen in het jaar 2020. Merel Ritskes-Hoitinga en docenten Alice Tillema (RUMC), Wynand Alkema (Tenwise), Miranda Langendam (AMC), Sebastian Hoffmann (Evidence-Based Toxicology Collaboration), Joanna in ‘t Hout (RUMC), Carlijn Hooijmans (SYRCLE RUMC), Kim Wever (SYRCLE RUMC), Judith van Luijk (SYRCLE RUMC, nu LUMC) en Rob de Vries (SYRCLE RUMC), van harte gefeliciteerd met deze prestatie!

SYRCLE 2 bij 1

Fraunhofer Instituut investeert in innovatieve risicobeoordeling

Het Fraunhofer Instituut voor Toxicologie en Experimentele Geneeskunde in Hannover werkt aan nieuwe concepten voor chemische risicobeoordeling die een alternatief bieden voor dierproeven. Het instituut werkt samen met 39 partners uit 13 landen aan een reeks projecten die allemaal dezelfde doelstelling hebben, namelijk: het ontwikkelen van methodes waarmee zonder dierproeven een dieper begrip van de werking van chemische stoffen verkregen kan worden. Lees hier meer over dit initiatief.

EU Programma Horizon Europe gelanceerd

Het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe, waarvoor de EU 95,5 miljard euro heeft uitgetrokken, is op 2 februari officieel gepresenteerd tijdens een online internationale conferentie. Voor proefdiervrij onderzoek is vooral het gezondheidscluster in pijler 2  interessant. Het voornemen van de commissie voor de periode 2021-2022 is om 16 calls te openen op 6 themagebieden. Dit zijn: disease prevention; the links between environment and health; digital tools for health; tackling various diseases; strengthening healthcare systems; and supporting Europe’s health-related industries. In 2021 staat voor deze thema’s 1 call op de rol. Er is een nauwe samenwerking voorzien met het EU4Health programma. Het onderzoek moet kennis opleveren die te gebruiken is voor het EU4health programma.

2 bij 1

Europees congres over proefdiervrije innovaties

Proefdiervrije innovatie stond recent in de schijnwerpers in Brussel. Voor de tweede keer hield de Europese Commissie op 2 en 3 februari de conferentie ‘Towards the replacement of animals for scientific purposes’. Positieve en veelbelovende ontwikkelingen werden in de etalage gezet en er was veel ruimte voor interactie, evenals aandacht voor opleidingen en onderwijs. Zo werd ook vlak na het congres een pagina met onderwijsmaterialen (voor verschillende onderwijstypes) en trainingsmaterialen beschikbaar gesteld. Houd de website in de gaten, want binnenkort vind je er het verslag en video-opnames van de verschillende sessies.

Zuid-Korea zet sprint in

Zuid-Korea kan zomaar eens een voorloper worden op het gebied van proefdiervrije onderzoeksmethodes in Azië. Dit vanwege nieuwe voorgestelde wetgeving waardoor ministeries daar verplicht worden gesteld om in hun werk de ontwikkelingen van proefdiervrije alternatieven te promoten. Hiermee legt Zuid-Korea de nadruk op human-mimentic technologies met als doel om gezondheidszorg en veiligheidsbeoordelingen te moderniseren en verbeteren. Meer lezen over hun nieuwe wetgeving en hoe die tot stand kwam? Dat kan hier.

Willy van Heumenprijs; kandidaten gezocht!

Het Willy van Heumenfonds kent in 2021 opnieuw zijn prijs toe van €15.000 voor wetenschappers die in de afgelopen twee jaar een afgerond onderzoek hebben gepubliceerd waarmee ze een substantiële bijdrage leverden aan vervanging, vermindering of verfijning van dierproeven. In 2019 won Remco Westerink, hoofd Neurotoxicologie Universiteit Utrecht. Westerink en zijn collega’s ontwikkelden een methode om veranderingen in hersenactiviteit te meten met menselijke hersencellen op printplaten. Ken jij de perfecte kandidaat of ding je zelf graag mee? Aanmelden kan tot 15 maart 2021. ZonMw ondersteunt dit initiatief in het kader van Meer Kennis met Minder Dieren. Op hun website lees je meer over de procedure en aanmelding.