Webinars over vervanging dierlijke BME’s, vanaf 21 oktober
3Rs-centra uit Zweden, Denemarken, Zwitserland, Engeland, Nederland en Duitsland organiseren samen in 2021 op 21 oktober, 4 november, 18 november en 2 december online webinars over vervanging van basement membrane extracts (BME’s/Matrigel). De webinars zijn gratis en bedoeld voor uitwisseling door zowel onderzoekers vanuit universiteiten, medische centra en industrie als beoordelaars, financiers en uitgevers van onderzoek. Meld je hier aan
Symposium Open Science, 26 oktober
Openheid over onderzoek, methoden en resultaten leidt tot relevanter, betrouwbaarder en efficiënter onderzoek. In onderzoek met dierproeven speelt mee dat openheid onnodig diergebruik kan voorkomen. De Universiteit Utrecht biedt hierover op 26 oktober een online symposium aan. Registreer je hier
Matchmaking voor onderzoek naar proefdiervrije richtlijnen, 28 oktober
Op 28 oktober (9.00-12.30 uur) organiseren ZonMw en NWO de matchmakingsbijeenkomst van de NWA lijn 2 call ‘Veiligheidsbeoordeling via proefdiervrije modellen’. De call richt zich op de acceptatie en implementatie van proefdiervrije modellen in de veiligheidsbeoordeling van stoffen. Consortia hebben in totaal 17 initiatieven* ingediend waarvoor ze nog op zoek naar aanvullend expertise uit het onderzoeksdomein, bedrijfsleven, regelgevende en maatschappelijke instanties. In de matchmakingsbijeenkomst wordt de vorming van de consortia gefaciliteerd. Denk jij te kunnen bijdragen aan de acceptatie en implementatie van proefdiervrije modellen? Meld je dan aan voor de matchmakingsbijeenkomst.
*de 17 initiatieven worden binnenkort bekendgemaakt op de NWO-website.
Twee e-learning modules, op je eigen moment
SYRCLE en partners hebben twee e-learning modules (EU52 en EU60) afgerond. Deze zijn nu gratis beschikbaar op ETPLAS. De modules zijn Engelstalig.
EU-52, deze module legt de belangrijkste elementen uit, die nodig zijn om (bestaande) proefdiervrije methoden en benaderingen te zoeken en te identificeren.
EU-60, deze module vormt een leidraad voor ontwikkelaars van in-vitro testmethoden en voor andere geïnteresseerden betrokken bij het waarborgen van de kwaliteit van nieuwe in vitro methoden of benaderingen en/of betrokkenheid bij of interesse in het verbeteren van de efficiëntie waarmee deze nieuwe methoden worden ontwikkeld, getest, geoptimaliseerd en goedgekeurd door regelgevende instanties (GIVIMP = Good in vitro method practices).
Create2Solve, deadline 6 januari
ZonMw nodigt industrie, onderzoeksinstellingen en wetgevende instanties uit om een uitdaging te formuleren voor betere voorspelling van klinische werkzaamheid en/of risico- en veiligheidsbeoordelingen zonder gebruik van proefdieren. ZonMw stimuleert hiermee de ontwikkeling van proefdiervrije innovaties met impact die moeten leiden tot te vermarkten methoden, modellen en/of diensten. Uitdagers kunnen hun voorstel indienen tot 6 januari 2022.