Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief Transitie Proefdiervrije Innovatie nr. 2

Subsidie voor organ-on-chip voor slijmvlies-bloed-brein barrières

Voor het ontwikkelen van veiligere medische hulpmiddelen en voor onderzoek naar neurodegeneratieve ziektes maken Sue Gibbs, Albert Feilzer van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en Elga de Vries, Vivi Heine van Amsterdam UMC, het ‘mucosa-blood-brain organ-on-chip’ platform Body Barriers. Ze krijgen hiervoor subsidie van € 850.000 vanuit het Open Technologie Programma van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met zo’n multi-orgaan platform, dat hersen-organoïden bevat, willen ze de verschillende barrières tussen de mond en de hersenen nabootsen. Hiermee kunnen ze vervolgens onderzoeken of en hoe mogelijk neurotoxische stoffen uit medische orale implantaten vanuit de mond de beschermende bloed-hersenbarrière doorbreken, de hersenen binnenkomen en uiteindelijk leiden tot cognitieve achteruitgang. 

Lees hier meer over hun onderzoek

Dementie proefdiervrij onderzocht

Een van de acht korte beschrijvingen van de dementie fellowships verwoord expliciet dat ze proefdiervrij innoveren. Het fellowship Cell-specific molecular profiling of patient derived neuronal cultures in sporadic Alzheimer’s disease wil proefdiergebruik verminderen. En tussen de regels door, is in een aantal van de andere projecten ook te lezen dat ze (deels) proefdiervrij werken met in vitro modellen. De fellowships 4D Future en PAST-AD werken met humane modellen. Verder werken de fellowships die modellen vullen met patiënt data uiteraard ook zonder dieren, zoals The influence of aging on life-style related risk-factors for dementia.

Lees meer over de onlangs door ZonMw gehonoreerde dementie onderzoeksprojecten.

Schadelijke effecten en bijwerkingen in vitro beoordelen

Toxys biedt in vitro oplossingen voor toxiciteit screening, waarmee het bedrijf vroeg in de product- en medicijnontwikkeling gevaarlijke eigenschappen van nieuwe chemische verbindingen identificeert. Dit Nederlandse biotech bedrijf maakt nu deel uit van het consortium dat de risicobeoordeling wil verbeteren van N-Nitrosamines. Dat zijn verbindingen van nitriet en amines die sterk mutatie verhogend en daarmee kankerverwekkend zijn. Het consortium werkt onder leiding van Fraunhofer ITEM, een Duitse organisatie die contract research levert op het gebied van volksgezondheid met de focus op long en luchtwegen. ITEM is onderdeel van een grote organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek, vernoemd naar de natuurkundige Joseph von Fraunhofer. Dit gezamenlijk onderzoeksproject wordt gefinancierd door het Europees agentschap voor geneesmiddelen (EMA).

Lees hier het persbericht van Fraunhofer

Tweede Proefdiervrij Venture Challenge van start

Zes teams van onderzoekers leren een venture plan opzetten, om een goede business case te maken voor hun wetenschappelijke doorbraak binnen de life sciences. De prijsuitreiking is op 22 april as., maar door mee te doen winnen ze allemaal eigenlijk al!

  • Anya Biotech ontwikkelt hartmodellen voor onderzoek naar behandeling van hartritmestoornissen.
  • Chiron bootst in een gewricht-orgaan-op-chip belastende krachten in menselijke cellen na.
  • HumaGeneTox combineert menselijke cellen en kunstmatige intelligentie om te testen of nieuwe stoffen kanker verwekken.
  • inSteps maakt computermodellen om scenario’s voor beroertes te onderzoeken.
  • Nestegg Labs bouwt een platform voor het automatisch gaan uitvoeren van onderzoek met menselijke cellen.
  • Simplexable ontwikkelde een 3D-huidmodel en wil deze toegankelijk maken voor universiteiten en bedrijven.

Volg de challenge op de site van Proefdiervrij!

Webinar over organ-on-chip modellen voor lever en darm, 9 maart

Organ-on-chip-technologie is van belang voor beter voorspellende preklinische testen en om (menselijke) cellen in leven te houden. Tijdens dit webinar van 15.00 - 16.00u op 9 maart as. belichten de TNO-wetenschappers Evita van de Steeg en Geurt Stokman modellen voor lever op chip die nieuwe verbindingen test op werkzaamheid in geneesmiddelen voor niet-alcoholische leverontsteking en leverbeschadiging (NASH fibrose), en darmwand op chip om de effecten te zien van bacteriën in de darm op het metabolisme van geneesmiddelen. De experts geven voorbeelden van geteste interventies en een overzicht van typische uitlezingen voor dit soort celculturen. Verder gaan ze dieper in op toekomstige initiatieven waarbij organoïden of stamcellen als bron voor de verschillende cellen worden gebruikt. Tot slot zal Robert Ostendorf Senior Business Development Manager bij TNO enkele nieuwe ideeën delen om aan mee te werken.

Interesse? Schrijf je hier in voor het TNO-webinar 'Organ on a chip'

Papers met impact gevraagd voor 3V-prijs, deadline 6 april

Maakt u het verschil voor verfijning, vermindering en vervanging (3Vs) van dierproeven met uw onderzoek in de academische wereld of de industrie? Zend uw artikel daarover dan in voor de internationale 3V prijs! Ingediende artikelen moeten gebaseerd zijn op primair onderzoek en tussen september 2018 - 2021 zijn gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift. Deze jaarlijkse prijs van het nationale centrum voor 3V-onderzoek in het Verenigd Koninkrijk (NC3Rs) is voor een individuele onderzoeker in de medische, biologische en veterinaire wetenschappen en bestaat uit een subsidie van £28.000 en een prijs van £2.000.

Belangstelling? Vul voor woensdag 6 april het aanvraagformulier in over hoe u de subsidie zou gebruiken.

Systematic review-workshop voor een optimale onderzoeksopzet, 15 maart

Twee Systemic Reviews Experts van het voormalige kenniscentrum SYRCLE organiseren op 15 maart 2022 een workshop over het schrijven van een systematic review. Deze reviews zijn niet alleen relevant voor dierstudies, maar ook heel goed toe te passen voor het opsporen van relevante proefdiervrije innovaties. Zo kun je betere keuzes maken voor de opzet van je biomedische onderzoek.

Registreer je hier voor deze workshop door Carlijn Hooijmans en Kim Wever. Heb je die dag weinig tijd? Toevallig is er dan ook een korte workshop van 16.00 – 17.00 over hetzelfde onderwerp door Jennifer Moon van de University West Virginia.

Commissie Debat Dierproeven, 21 april

Van 14.00-17.00u vindt op 21 april 2022 in de Tweede Kamer een openbaar Commissie Debat plaats over Dierproeven en proefdiervrije innovaties. Het is een gesprek tussen de leden van vaste Kamercommissies van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) met de minister van LNV Henk Staghouwer en de OCW minister Robbert Dijkgraaf.

Lees hier de convocatie commissiedebat Dierproeven. Dit debat is live te volgen via de Debat Direct app van de Tweede Kamer.