Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief Transitie Proefdiervrije Innovatie nr. 9

Gesprek over diervrije innovatie in Utrecht Science Week, oktober jl.

Tijdens Utrecht Science Week gingen deskundigen met elkaar en met het publiek in gesprek over de toekomst van dierproeven en proefdiervrije innovaties. Drie experts presenteereden hun standpunt: adviseur Wetenschap & Innovatie van Proefdiervrij Saskia Aan, hoogleraar translationele neurowetenschap Jeroen Pasterkamp, hoogleraar anatomie en fysiologie van dieren Daniela Salvatori en Kamerlid voor D’66 Tjeerd de Groot. Daarna volgde er een open gesprek onder leiding van Wouter Dhert en Cyrille Krul. Lees het verslag hier.

Herziening REACH als kans voor NAM’s, 24 oktober jl.

Deskundigen op het gebied van nieuwe proefdiervrije methoden (NAM’s) lieten op 24 oktober jl. Europarlementariërs in de Intergroup on Animal Welfare zien hoe het gebruik van dieren in testen drastisch kan verminderen. Aan de orde kwamen: stoffen groepsgewijs testen, harmonisering van testrichtsnoeren, geen vanzelfsprekendheid van dierproeven om veiligheidseisen ‘af te vinken’, en implementatie van de NAM-routekaart van het agentschap voor levensmiddelen EFSA. Europarlementariërs willen leren van ontwikkelingen op dit gebied in de VS en de nieuwe generatie wetenschappers aanmoedigen NAM’s te omarmen. Lees het verslag op animalwelfareintergroup.eu

Symposium Next Level diervrij testen, 2 december

Een consortium van onderzoeksorganisaties en bedrijven heeft de afgelopen vier jaar nieuwe methoden ontwikkeld. Ontdek tijdens het symposium 'Next level non-animal testing' op 2 december in Utrecht wat er is gedaan, wat het consortium kan bieden, en hoe dit innovatieve onderzoek in samenwerking voortgezet kan worden. De bijeenkomst staat open voor onderzoekers, bedrijven, regelgevende instanties, beleidsmakers en ngo's. Bekijk het programma hier en schrijf je hier in.

Prijzen voor vermindering en diervrij onderwijs, deadline 4 december

Het Johns Hopkins Center for Alternatives to Animal Testing (CAAT) reikt prijzen uit voor onderzoek en onderwijs. De Reduction Award is voor systematisch literatuuronderzoek, meta-analyses of citatie-analyses die de reproduceerbaarheid en translationele waarde van diermodellen bevragen. De Humane Education Award betreft de ontwikkeling van diervrije trainingsmiddelen voor veterinaire, medische of laboratoriumcursussen. De deadline is 4 december. Dien je voorstel in bij de directeur van het Beyond Classical Refinement Program, Kathrin Herrmann. Bekijk hier de voorwaarden en richtlijnen voor in te dienen voorstellen.

Subsidies voor proefdiervrij onderzoek en onderwijs, deadline 5 december

De commissaris voor dierenbescherming van Berlijn vraagt voorstellen voor de ontwikkeling van proefdiervrije methoden in onderzoek en onderwijs die relevant zijn voor de mens. Met de toekenning van twee beurzen wil Kathrin Herrmann vooral beginnende NAM-wetenschappers op het gebied van biomedisch onderzoek stimuleren. Er zijn ook twee beurzen beschikbaar voor de ontwikkeling van innovatieve proefdiervrije onderwijsmethoden op het gebied van anatomie, fysiologie, biochemie, celbiologie, klinische vaardigheden en chirurgie, en farmacologie. Meer informatie vind je hier.

Bijeenkomst Young TPI, 9 december

Young TPI timmert hard aan de weg. Op 9 december komen leden bijeen om te brainstormen over de strategie voor het komende jaar. Wil je meedenken en helpen prioriteiten te stellen en activiteiten te bedenken? Kom dan naar de gezellige middag met warme chocolademelk en cake. Bij The Cosy Brainstorm kun je al je ideeën bespreken en vrienden maken. De bijeenkomst vindt plaats in Leiden, locatie Lot en de Walvis, Haven 1, op 9 December 2022, 15:00-17:30 uur. Lees meer over de bijeenkomst of over Young TPI.

Oratie Daniela Salvatori, 14 december

Op woensdag 14 december vanaf 16:15 uur zal Daniela Salvatori de leerstoel Vergelijkende Anatomie en Fysiologie aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht aanvaarden. Ze zal dit doen in de vorm van een oratie (in het Engels) met de titel: Better Science with fewer animal experiments. Daniela zet zich op vele manieren in voor de transitie naar proefdiervrije innovatie en is voorzitter van TPI Utrecht. De plechtigheid vindt plaats in de Aula van het Academiegebouw, Domplein 29. Het is ook mogelijk online mee te kijken, via deze link.

JRC zomerschool in Italië, 23-26 mei, deadline 17 januari

Het Joint Research Centre van de EU (JRC) houdt komend voorjaar een zomerschool: de ‘Summer School on Non-animal Approaches in Science: Towards Sustainable Innovation’. Het JRC organiseert deze samen met EURL ECVAM (EU Reference Laboratory for Alternatives to Animal Testing). De zomerschool wordt gehouden van 23 tot 26 mei in het Italiaanse Ispra. Ze is bedoeld voor studenten en promovendi met interesse in NAM’s. Lees hier meer over de zomerschool.

Willy van Heumen oeuvreprijs, deadline 1 februari

Er is nog veel onderzoek nodig op het gebied van Vervanging, Vermindering en Verfijning van dierproeven. Om dit onderzoek aan te moedigen reikt het Willy van Heumenfonds om de tien jaar de Willy van Heumen oeuvreprijs uit aan een kandidaat die op dit terrein bijzonder werk heeft verricht en een significant oeuvre heeft opgebouwd in Nederland. De categorieën zijn: vermindering, onderwijs en communicatie. Nomineer jezelf of een collega vóór 1 februari via info@proefdierenalt.nlLees hier over de Willy van Heumen Oeuvreprijs.

Duitse database proefdiervrije methoden

De Duitse database NAT (Non-Animal Technologies) van Aerzte gegen Tierversuche beschrijft methoden op basis van menselijke cellen en computermodellen met menselijke data. Zij is bedoeld voor wetenschappers en artsen van alle disciplines, maar ook voor overheden, politici en het publiek. Je kunt er gratis informatie halen of brengen en netwerken. Bij elke methode staan bron, publicatiedatum en validatie (door bijvoorbeeld het Europese ECVAM of ICCVAM uit de VS). Bekijk de database hier: NAT Database. Om een niet-dierlijke methode toe te voegen, neem contact op met info@nat-database.org.

Nieuwe communicatieadviseur Monique Janssens vraagt input

Per 1 oktober is Monique Janssens onze nieuwe communicatieadviseur, gedetacheerd vanuit de Universiteit Utrecht, waar zij adviseur was van de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht en TPI Utrecht. Ook brengt zij ervaring mee als voormalig lid-ethicus van het Nationaal Comité advies Dierproevenbeleid (NCad). Monique is namelijk ook ethicus. “Ik hoop in deze functie nog meer voor dieren te kunnen betekenen,” vertelt Monique. “Dat wil ik vooral doen door de samenwerking rond de transitie te stimuleren. Ik zoek daarom contact met iedereen die aan de transitie wil bijdragen.” Wil je Monique helpen met jouw gedachten over onze communicatie en samenwerking? Vul de ultrakorte enquête in of neem contact op met m.r.e.janssens@minlnv.nl.

Biotechnologiebedrijf MIMETAS wint Nederlandse Innovatie Prijs

MIMETAS is de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022. De prijs is een erkenning voor de baanbrekende innovatie van het bedrijf, gericht op maatschappelijke uitdagingen. MIMETAS pioniert met organen-op-een-chip die van ziektes voorzien kunnen worden. Deze technologie is volgens het bedrijf beter, sneller en goedkoper dan dierproeven. Lees meer hier. Bekijk hier de video met kraakheldere uitleg.