Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief 4-2023 Transitie Proefdiervrije Innovatie

Minister Adema in gesprek over innovaties en Kennisagenda

Op 13 april ontving minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de splinternieuwe Kennisagenda Transitie naar Proefdiervrije Innovaties uit handen van Arfan Ikram, voorzitter van ZonMw. Ook nam de minister deel aan een informatief gesprek met een aantal deskundigen en Kamerlid Frank Wassenberg. Hij bezocht in het Utrechtse Hubrecht-laboratorium innovatieve onderzoeksopstellingen van Jeffrey Beekman (organoïden) en Bart Spee (testen op geprinte levercellen van patiënten). De minister sprak zijn waardering uit voor de inzet vanuit het veld. Ook sprak hij zijn steun uit voor de transitie. Lees meer op de websites van ZonMw, UU en UMC Utrecht.

NCad-advies over beter gebruik menselijk weefsel

Het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid heeft een advies geschreven over het gebruik van menselijke weefsels als alternatief voor dierproeven: De beschikbaarheid en toegankelijkheid van menselijk weefsel voor biomedisch onderzoek en onderwijs. Menselijk materiaal wordt momenteel vooral gebruikt in aanvulling op dierproeven. Het advies geeft niet concreet aan in hoeverre onderzoek met menselijk weefsel direct dierproeven kan vervangen. Wel verwachten de auteurs dat bepaalde dierproeven overbodig kunnen worden als we het gebruik van menselijke weefsels bevorderen.

Wereldproefdierendag, vandaag!

Vandaag, 24 april, is het Wereldproefdierendag. Het is de verjaardag van Lord Dowding, een Britse generaal die in de 19de eeuw fel protesteerde tegen dierproeven. Let op onze LinkedIn-pagina en de sociale media van onze partners, zoals Proefdiervrij, en help ons bij het vragen van aandacht voor de transitie naar proefdiervrij innovatie. Het is de dag om stil te staan bij het gebruik van proefdieren en het gesprek hierover aan te gaan in je omgeving: aan de keukentafel of bij de koffieautomaat. Afgelopen vrijdag bezochten wij een evenement van Proefdiervrij (zie foto) rond deze bijzondere dag, waar start-up VEO de Venture Challenge won. Lees hier alles over de innovatieve teams die deelnamen (en die alle vier erg goed waren).

Rondetafelgesprek en commissiedebat dierproeven, 20 april en 9 mei

Op dinsdag 9 mei (vooralsnog 16:30-19:30 uur) vindt het Commissiedebat dierproeven plaats in de Tweede Kamer. In de aanloop hiernaartoe hield de Tweede Kamer een rondetafelgesprek, en wel op 20 april (tevens 16:30-19:30). Hierbij kwam ook de transitie naar proefdiervrije innovatie uitgebreid aan de orde. Geraadpleegde deskundigen die een position paper aanboden waren het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid, de Centrale Commissie Dierproeven, Merel Ritskes-Hoitinga, TNO, 3RCU, Martje Fentener van Vlissingen, PETA, Proefdiervrij, Animal Rights, Franck Meijboom, Rathenau Instituut, Anne Kienhuis, Daniela Salvatori. Het rondetafelgesprek is hier terug te kijken. Het commissiedebat is op 9 mei hier live te volgen.

Jeffrey Bajramovic presenteert vernieuwd 3Rs Centre: 3RCU, 11 mei

Het 3Rs Centre Utrecht (3RCU) organiseert op donderdag 11 mei het seminar ‘Rebooting Relevant Research’. Tijdens dit seminar kun je kennismaken met de directeur van het centrum, Jeffrey Bajramovic, en presentaties bijwonen over historie, inbedding, plannen en acties van het centrum. Het 3RCU wil onderzoekers ondersteunen in hun streven naar ontwikkeling en toepassing van de 3 V’s en NAM’s (New Approach Methodologies). De integrale aanpak wordt geïllustreerd aan de hand van een onlangs opgerichte werkgroep om het gebruik van dierlijke producten in celkweekmethodes te vervangen. Kom ook en ontdek waar het centrum jou kan helpen. Lees hier meer.

Beurs van PETA voor systematisch literatuuronderzoek naar HIV, deadline 16 juni

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) stelt $50.000 beschikbaar voor systematisch literatuuronderzoek ter vergelijking van de potentie van nieuwe vaccins tegen HIV als die toegepast worden bij enerzijds mensen en anderzijds niet-menselijke primaten. Inschrijving staat open voor onderzoekers en studenten uit alle landen, tot 16 juni. Eén van de criteria is een stimulerende omgeving, zoals de aanwezigheid van adequate ondersteuning. De ontvanger van de beurs wordt in juli 2023 bekendgemaakt, waarna het onderzoek binnen een jaar klaar moet zijn. Lees hier meer over.

Oproep voor congresbijdragen over NAM’s voor Cambridge, deadline 30 mei

Op 4 en 5 oktober wordt er in Cambridge een congres gehouden over New Approach Methodologies (NAM’s) door Animal Free Research UK. Je kunt tot 30 mei een onderwerp indienen. Er zijn TED-talk-achtige presentaties en mini-helpathons. Ook zijn er beurzen beschikbaar om onderzoek mogelijk te maken. Bij vroege inschrijving krijg je bovendien korting. Ga je ook? Wij denken erover om te gaan. Misschien zien we je daar. Lees meer hier.