Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief 2-2023 Transitie Proefdiervrije Innovatie

Brief voortgang TPI naar de Tweede Kamer

Op 30 januari stuurde minister Piet Adema van LNV een langverwachte brief over dierproeven en de transitie naar proefdiervrije innovatie naar de Tweede Kamer, met daarin de antwoorden op meerdere Kamervragen. In de Kamerbrief informeert de minister de Tweede Kamer over de voortgang, mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een bijlage bij de brief is de Voortgangsrapportage 2022 van het partnerprogramma TPI, met daarin onze aanpak.

3Rs Centre start campagne tegen gebruik kalverserum

Het 3Rs Centre van de Universiteit Utrecht start een campagne op sociale media om het gebruikt van Fetal Calf Serum (FCS) te verminderen. “Met deze campagne hopen we een aantal aannames rond het gebruik van FCS ter discussie te stellen,” zegt Jeffrey Bajramovic, directeur van het centrum. Het centrum bevordert proefdiervrije methoden, maar veel van die methoden zijn vaak nog gebaseerd op celkweekmethoden waarbij FCS gebruikt wordt. De productie daarvan gaat gepaard met grote ethische en wetenschappelijke bezwaren. Zie ook deze video. Er zijn steeds meer goede alternatieven voor FCS. Elke week wordt op sociale media een nieuw aandachtspunt besproken. Lees meer over de campagne.

Young TPI gaat zelfstandig

Young TPI (Transitie Proefdiervrije Innovatie) gaat zelfstandig! Het begon als een spin-off van het overheidsprogramma TPI en is nu een aparte stichting. Het bestuur bestaat uit studenten en jonge onderzoekers die zich met hart en ziel inzetten om proefdiervrije innovaties verder te brengen. Ze organiseren netwerkbijeenkomsten en dragen bij aan wetenschappelijk onderwijs (onder andere). Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Young TPI? Schijf je dan hier gratis in.

Gekweekte alvleesklier

Wetenschappers van Cambridge University hebben een kunstmatige alvleesklier ontwikkeld en met succes getest voor gebruik bij patiënten met diabetes type 2. Het apparaat, aangedreven door een aan de Universiteit van Cambridge ontwikkeld algoritme, verdubbelde de tijd dat patiënten binnen het streefbereik van hun glucoseniveau bleven en halveerde de tijd van hoge glucosewaarden. De onderzoekers hadden eerder aangetoond dat een kunstmatige alvleesklier die door een soortgelijk algoritme wordt aangestuurd, doeltreffend is voor patiënten met diabetes type 1. Lees meer hier.

Time out voor Bea

Hierbij een bericht van collega Bea van Golen: “Jullie hebben vast gemerkt dat ik de laatste maanden afwezig was bij TPI. Ik ben even uit de running geweest, nadat mijn lijf en brein langzamerhand uit balans raakten. Nu gaat het weer beter en re-integreer ik op een andere plek binnen het ministerie van LNV. Het werken aan TPI heb ik ruim vier jaar met veel plezier en interesse gedaan. Ik leerde veel en voelde me inmiddels een ingevoerde leek. Ik ervoer verbinding en beweging in het enorm betrokken en gemêleerde veld. Daardoor was het ook dankbaar werk. Nu is het voor mij tijd om andere dingen te gaan doen. Ik kijk terug op inspirerende werkbezoeken, geanimeerde vergaderingen, constructieve ‘gedoetjes’, Babylonische gesprekken, samen omdenken en benutting van mijn teken-skills. Succes in het verder brengen van de transitie en wellicht ooit elders tot ziens!” Wij danken Bea enorm voor haar inzet en goede werk en wensen haar veel succes.

Volg ons op LinkedIn

Op LinkedIn plaatsen we wekelijks nieuwtjes, weetjes en belangrijke data. Volg ons, en je blijft nog beter op de hoogte van wat er speelt in de transitie. Je mist geen interessante webinars meer en hoort op tijd van een nieuwe subsidie. Ook kun je er contact leggen met collega’s wereldwijd die proefdiervrije innovaties en de transitie een warm hart toedragen. Wij ervaren via LinkedIn een sterk gevoel van verbondenheid, binnen en buiten de landsgrenzen. Volg ons hier. En aan iedereen die ons volgt of gaat volgen: veel dank voor alle likes en shares.

Webinar systematische reviews, 24 februari

Wil je meer weten over systematische reviews en hoe je er je voordeel mee kunt doen? Young TPI geeft daarover een gratis webinar op 24 februari (16:00-17:15 uur). Je krijgt inzicht in wat systematische reviews zijn en hoe ze werken. Je kunt vragen stellen aan experts. Iedereen is welkom, van student tot onderzoeker of biotechnicus. Systematische reviews kunnen een cruciale rol spelen in de transitie, omdat ze je helpen bestaande informatie te verzamelen en te analyseren. Zo ontdek je bijvoorbeeld op tijd belangrijke onderzoeksmethoden of uitkomsten. Meld je hier aan.

MPS World Summit, 26-30 juni

De tweede MPS World Summit in Berlijn wordt gehouden van 26 tot en met 30 juni. MPS staat voor Microphysiological Systems. Denk aan mini-organen en organen-op-een-chip. Het congres wordt georganiseerd door het Johns Hopkins Center for Alternatives to Animal Testing (CAAT) en EUROoCS. Hoofdsprekers zijn onder anderen Matthias Lutolf, oprichter van het Roche Institute for Translational Bioengineering, Suzanne Fitzpatrick, Senior Adviseur Toxicologie bij de FDA, en Thomas Hartung, directeur van Centers for Alternatives to Animal Testing (CAAT). Meer informatie vind je hier.