Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief 1-2023 Transitie Proefdiervrije Innovatie

Een mens- en diervriendelijk 2023 gewenst!

Wij wensen jullie allemaal een mens- en diervriendelijk 2023. Dat je maar veel van je wensen en ambities mag waarmaken, en dat we een flinke stap verder mogen komen met de transitie naar proefdiervrije innovatie. Veel liefde en succes gewenst!

Tijdlijn: op weg naar beter voorspellen zonder proefdieren

Sinds kort vind je op onze website een tijdlijn waarin we de weg tot nu toe naar onze ambitie ‘beter voorspellen zonder proefdieren’ uittekenen. Die weg loopt van de lancering van het 3V-principe in 1959 tot en met de Beyond Animal Testing Index (BATI) vandaag. Doel van het maken en verspreiden van de afbeelding is: inzicht geven in de weg die de transitie aflegt. De tijdlijn toont de vele initiatieven die aan de transitie bijdragen. De afbeelding (ook als pdf te downloaden) mag vrij gebruikt worden. In de interactieve versie kun je doorklikken naar extra informatie. We hopen nu en dan updates te kunnen geven van de tijdlijn met nieuwe stappen voorwaarts.

Oogweefsel geprint

Het is wetenschappers gelukt om met stamcellen van patiënten oogweefsel te printen dat meer inzicht geeft in de mechanismen van oogziekten. Het onderzoeksteam van het National Eye Institute (NEI), onderdeel van de National Institutes of Health van de VS, printte een combinatie van cellen die de buitenste bloed-retinabarrière vormen, oogweefsel dat de lichtgevoelige fotoreceptoren van het netvlies ondersteunt. De techniek biedt volop patiëntenweefsel om degeneratieve netvliesziekten te bestuderen. Lees meer en bekijk de video

Microphysiological Systems Technology Hub

Het North American 3Rs Collaborative (NA3RsC) verzamelt op een website bedrijven die geavanceerde modellen aanbieden voor allerlei organen van mensen en dieren. Deze Microfysiologische Systemen (MPS) bestaan uit cellen, weefsels en van stamcellen afgeleide organoïden. Hiermee worden deze innovatieve systemen toegankelijker voor de hele wereld. Je kunt op de website gemakkelijk filteren voor bepaalde organen. Kijk hier voor meer informatie.

Educatief kaartspel over weg naar proefdiervrije innovaties

TaTaBOX is een bordspel voor studenten en onderzoekers om spelenderwijs inzicht te krijgen in de stappen naar proefdiervrije innovaties. Het is ontwikkeld door de Belgische Altertox Academy en is daar te koop. Het lijkt ons een mooie aanvulling op andere vormen van onderwijs en dialoog over de transitie. Bekijk hier een video over het spel. Je kunt direct aan de slag met het bordspel en de instructie daarbij, maar er is ook de mogelijkheid om een training te volgen om het spel te begeleiden. Wij hebben het spel besteld om de toepassingsmogelijkheden te ontdekken. Wil je horen hoe dat bevalt, mail dan naar Monique Janssens.

I&W-subsidie voor PEPPER

Het initiatief PEPPER, gevestigd in Frankrijk, krijgt subsidie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. PEPPER is een publiek-privaat platform dat zich toelegt op de prevalidering van bio-assays voor het identificeren van hormoon-ontregelende stoffen. Denk aan het testen van vergelijkbaarheid tussen twee laboratoria en reproduceerbaarheid in ringtests in meerdere laboratoria. PEPPER wil de leemte dichten tussen onderzoeksresultaten en beschikbare gevalideerde testmethoden. Lees meer over PEPPER

Willy van Heumen oeuvreprijs, deadline 31 januari

Herhaalde oproep! Om 3V-onderzoek aan te moedigen reikt het Willy van Heumenfonds om de tien jaar de Willy van Heumen oeuvreprijs uit aan een kandidaat die op dit terrein bijzonder werk heeft verricht en een significant oeuvre heeft opgebouwd in Nederland. De categorieën zijn: vermindering, onderwijs en communicatie. Nomineer jezelf of een collega vóór 31 januari via info@proefdierenalt.nl. Lees hier meer over de oeuvreprijs

Oproep voor moeilijk te kraken vraagstukken, deadline 28 februari

Het NC3Rs roept bedrijven en organisaties op om ontwikkelvraagstukken rond proefdiervrije innovaties in te dienen voor de CRACK IT Challenge. In een volgende stap worden innovatieteams opgeroepen om zich aan te melden om mee te dingen naar financiering van het vinden van een oplossing. In deze ronde gaat het specifiek om vraagstukken rond validatie van nieuwe technologieën. De indienende instantie wordt vriendelijk verzocht ook zelf een financiële bijdrage te leveren, maar het NC3Rs staat garant voor de grootste bijdrage. Lees hier meer over de CRACK IT Challenge.

Lokale TPI-groepen inspireren elkaar en anderen, 9 maart

In maart houden we een bijeenkomst voor lokale TPI-groepen om elkaar te inspireren. Maak jij deel uit van een lokale TPI-groep? Zou je er een willen oprichten? Maak je dan bekend en ontvang een uitnodiging. Op dit moment kennen we TPI Utrecht en TPI Amsterdam. Van een aantal andere universiteiten, UMC’s en campussen weten we dat er interesse is om misschien een TPI-groep op te richten. Ons doel met de bijeenkomst is dat de groepen en geïnteresseerden van elkaar kunnen leren en ideeën en inspiratie bij elkaar op kunnen doen. Heb je nog geen uitnodiging ontvangen? Meld je aan bij: Monique Janssens.