Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief 3-2023 Transitie Proefdiervrije Innovatie

Webinars over bio-printen en proefdiervrij onderwijs, 28 maart en 17 april

In Duitsland vinden vanuit de Landestierschutzbeauftragte von Berlin volop activiteiten plaats rond de transitie naar proefdiervrij. De webinars zijn gemakkelijk vanaf elke plaats bij te wonen. De eerstkomende is op dinsdag 28 maart: Jens Kurreck van de Technische Universität Berlin zal spreken over bio-printen en andere technische orgaanmodellen. Meer info vind je hier. Op 17 april gaat het over training en onderwijs zonder proefdieren. Dan spreekt Nick Jukes van  InterNICHE (International Network for Humane Education). De titel is:  'Ethics, innovation and replacement in biology and medical education and training'. Zie hier de link voor meer informatie.

Nacht van de Proefdiervrije Wetenschap, 22 april

Young TPI organiseert op 22 april (vanaf 19 uur) de Nacht van de Proefdiervrije Wetenschap. Je kunt er een mini-presentatie geven over je onderzoek zonder poster of PowerPoint. En ook zonder stress, want de setting is ontspannen en informeel: de pub Loek in Nijmegen. Iedereen die zich verbonden voelt met de transitie is welkom om een ​​presentatievrij praatje te houden, of je nu studeert, promoveert of al een baan hebt. Het onderwerp moet betrekking hebben op de weg naar proefdiervrije wetenschap. Wat doe jij op dit gebied? Waarom doe je dat? Hoe doe je dat? Wat is je grootste uitdaging? Kom het vertellen in Nijmegen. De voertaal is Engels. Je kunt je aanmelden, ook als publiek via deze link.

Webinar over nationale strategieën voor de transitie, 26 april

Twee Duitse organisaties geven op woensdag 26 april (17-19 uur) samen een webinar over nationale strategieën om te stoppen met dierproeven. Merel Ritskes-Hoitinga (van o.a. de Universiteit Utrecht en TPI Utrecht) zal er een lezing geven, naast Aysha Akhtar (neuroloog een specialist preventieve geneeskunde) en Tilly Metz, voorzitter van de Intergroep voor Dierenbescherming van het Europese Parlement. Meer informatie vind je hier

Helpathon over Matrigel en foetaal kalfsserum, 22-24 mei

Van 22 tot 24 mei houdt het bureau Meneer de Leeuw samen met TPI Amsterdam een extra lange helpathon om diep in de vervanging van Matrigel en foetaal kalfsserum te duiken. Vier onderzoekers willen heel graag gebruik maken van alternatieven voor dierlijke producten in hun lymfe-chip-modellen. De modellen voor huid-, darm- en hartaandoeningen zijn gemaakt van menselijke cellen en dus dierproefvrij, maar de cellen zijn nog steeds afhankelijk van Matrigel en Foetaal Kalfsserum voor een optimale groei. Wil jij helpen? De kennis die tijdens deze Helpathon wordt opgedaan, wordt beschikbaar gesteld aan het hele veld. Je kan ook met een deel meedoen. Lees meer en meld je aan.

Regio-TPI-werkgroepen inspireren elkaar

Op sommige campussen zijn spontaan lokale TPI-werkgroepen ontstaan. Op campussen heeft men belangstelling. Het was dus hoog tijd om deze betrokken mensen bij elkaar te roepen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Begin maart was het zover. De meest ervaren groepen, TPI Utrecht en TPI Amsterdam, gaven (naast TPI en Young TPI) een presentatie over hun aanpak. Ter plaatse werd TPI Leiden min of meer opgericht toen geïnteresseerden van Leiden UMC en TNO Leiden elkaar troffen. Er zijn ook contacten in Groningen, Wageningen en Nijmegen. Het bleek dat geld en bestuurlijk commitment belangrijke aanjagers zijn. Maar ook vanaf de werkvloer starten is mogelijk. De vertegenwoordigers hebben afgesproken vaker bij elkaar te komen. Meedoen? Meld je bij: Monique Janssens

Fotografie bij twee campussen

Beeld wordt steeds belangrijker bij communicatie. Een foto geeft direct een bepaald gevoel mee. Om een fotobank van proefdiervrije innovaties op te bouwen trokken we met fotograaf Bart Versteeg lang de campussen van het Amsterdam UMC en de VU. Talloze onderzoekers en communicatieadviseur gaven hun tijd om dit mogelijk te maken en ontvingen ons met open armen. Dank aan Amsterdam UMC (beide locaties), Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit van Amsterdam!

Proefdiervrij over niet dalen dierproeven

In 2021 ligt het aantal dierproeven in Nederland hoger dan in 2020. Het aantal blijft, na een forse daling in de afgelopen decennia, al een aantal jaren hangen rond een half miljoen per jaar. Wanneer zet die daling nou verder door? Velen worstelen daarmee, wij ook. Proefdiervrije innovaties zijn er volop, maar die moeten een tijdje meedraaien en het vertrouwen winnen voor ze tot daling van dierproeven leiden. Daar zit dus een vertraging in. Debby Weijers, directeur van onze partnerorganisatie Proefdiervrij, verwoordt het zo: “Nu zien we misschien geen daling in het aantal dierproeven, maar op de lange termijn komt die er wel. En we zijn echt al verder dan je denkt. Het aantal dierproeven waar we nu op blijven hangen, zegt niks over de verandering in denken die al wel gaande is. En vergeet niet: een wetenschappelijk onderzoek heeft een looptijd van zo’n 4 tot 10 jaar. Waar nu onderzoek naar gedaan wordt, daar horen we pas veel later meer over.” Lees de uitgebreide reactie op de website van Proefdiervrij.

PARC

Het samenwerkingsverband Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC) heeft tot doel nieuwe methoden voor chemische risicobeoordeling te ontwikkelen om de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen. PARC ondersteunt duurzaamheidsstrategie van de Europese Unie op het gebied van chemische stoffen en de ambitie van de Europese Green Deal "Zero Pollution" met nieuwe gegevens, kennis, methoden en instrumenten, expertise en netwerken. PARC heeft een nieuwe website met allerhande informatie en nieuwtjes.

Proefdiervrij Event, 21 april

Ontdek de toekomst van proefdiervrij onderzoek tijdens het (Engelstalige) Proefdiervrij Event op 21 april 2023, de vrijdag voor Wereldproefdierendag. Je wordt er meegenomen in de wereld van proefdiervrije innovaties en technologieën. Je legt er contacten met (andere) wetenschappers, beleidsmakers en experts op het gebied van proefdiervrij onderzoek. Ook wordt het winnende team van de Proefdiervrij Venture Challenge bekendgemaakt. Wees er snel bij en haal hier je ticket. Meer informatie over het programma van het event vind je hier.

Beeld: Lysanne Römer