Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief 5-2023 Transitie Proefdiervrije Innovatie

ZonMw reikt Parel uit aan Vital Tissue

Op 8 mei ontving het project VitalTissue de Parel van ZonMw. Het consortium werkte met veel oog voor detail een plan uit, waarmee meer onderzoekers voor hun experimenten gebruik kunnen gaan maken van menselijk restweefsel dat overblijft na operaties in ziekenhuizen. Lees meer over de feestelijke uitreiking.

3Rs Centre Utrecht (3RCU) toont ambitie

Op 11 mei presenteerde het vernieuwde 3Rs Centre Utrecht (3RCU) zich in Utrecht met een reeks spetterende presentaties van voormalig hoofd Jan van der Valk, voorzitter van de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht Wim de Leeuw, voorzitter van TPI Utrecht Daniela Salvatori, assistent communicatie Héloïse Ribot, en docent aan de Hogeschool Utrecht Ronald Vlasblom. Directeur Jeffrey Bayramovic presenteerde de nieuwe visie en missie, de nieuwe website en de communicatie op LinkedIn en Twitter (volgen!). Activiteiten zijn onder andere onderwijs, lezingen en stagebemiddeling (bijv. parallelstudies met en zonder dieren). Er loopt al een werkgroep voor het diervrij maken van gels en sera, en er wordt gestart met een project rond diervrije antilichamen. Heb je vragen, mail Jeffrey.

Terugblik Commissiedebat Tweede Kamer

Op 9 mei hield de Tweede Kamer een Commissiedebat Dierproeven, waarin ook de transitie naar proefdiervrije innovatie aan de orde kwam. De Kamerleden stelden kritische vragen, waarop de ministers Piet Adema (LNV) en Robbert Dijkgraaf (OCW) reageerden. De vragen gingen onder andere over de ethische afweging van dierproeven, de toegankelijkheid van kennis over proefdiervrije innovaties en investeringen in de transitie. Het debat is hier terug te kijken. Een week later volgde het Tweeminutendebat waar de Kamerleden om vroegen.

Webinar bioprinten orgaanmodellen terugkijken

Vanuit Berlijn (Berliner Landestierschutzbeauftragte) is een interessant Engelstalig webinar op YouTube gezet over het bioprinten van orgaanmodellen. Spreker is Jens Kurreck van de Technische Universität Berlin. Bekijk het webinar hier.

Beurs voor systematic review HIV, deadline 16 juni

Graag herhalen we de oproep van PETA, die $ 50.000 uitreikt voor systematisch literatuuronderzoek ter vergelijking van de potentie van nieuwe vaccins tegen HIV als die toegepast worden bij enerzijds mensen en anderzijds niet-menselijke primaten. Inschrijving staat open voor onderzoekers en studenten uit alle landen, tot 16 juni. Eén van de criteria is een stimulerende onderzoeksomgeving. De ontvanger van de beurs wordt in juli 2023 bekendgemaakt, waarna het onderzoek binnen een jaar klaar moet zijn. Lees hier meer.

Webinar EFPIA over vervanging, 22 juni

De koepel van farmaceuten EFPIA (European Federation of Pharmacuetical Industries and Associatons) streeft naar geleidelijke invoering van dierproef-vervangende methoden en het stoppen met dierproeven die achterhaald of overbodig zijn. In een webinar op donderdag 22 juni 2023 (10:00-12:00 uur), in samenwerking met de dierenbeschermingsorganisatie RSPCA uit het VK, worden de stappen die de industrie neemt gepresenteerd, naast kansen, uitdagingen en oplossingen. Meer informatie vind je hier.