Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief 11-2023 Transitie Proefdiervrije Innovatie

Overzicht van de National Advisory Environmental Health Sciences Council gepubliceerd!

Op 12 en 13 september hield het National Advisory Environmental Health Sciences Council (NAEHSC) een paneldiscussie over kunstmatige intelligentie en machine learning bij het begrijpen hoe het milieu onze gezondheid beïnvloedt. Doel was om tot nieuwe samenwerkingen tussen instituten en financiers te komen. Meer informatie vind je hier.

Artikel over AI en toxicologie in ALTEX

In een nieuw artikel in ALTEX overweegt Thomas Hartung hoe kunstmatige intelligentie, zoals machine learning en deep learning, benut kunnen worden in de toxicologie. Het artikel geeft een overzicht van de opkomende technieken en bespreekt hoe doordacht ontwerp en verantwoorde ontwikkeling en toepassing van deze hulpmiddelen, evidence-based toxicologie kunnen bevorderen ten behoeve van mens en milieu. Lees het artikel hier.

Actieplan Vlaanderen voor minder dierproeven

Op 7 november jl. hield het Vlaamse Departement Omgeving een studiedag in Brussel naar aanleiding van de publicatie van het Actieplan vermindering dierproeven. Zo’n 100 deelnemers werden bijgepraat over het proces dat tot dit actieplan heeft geleid. Als ondersteuner van dit proces presenteerde Technopolis group die terugblik. Het actieplan bevat 33 initiatieven waarbij verschillende stakeholders betrokken zijn. De bijeenkomst was ook bedoeld om een aantal initiatieven nader toe te lichten, zoals toepassing van organoïden, opleiding en training van (toekomstige) professionals, en toegang tot menselijk restmateriaal voor onderzoek. Onze programmamanager Erica van Oort was samen met Sjors van Kats van de onafhankelijke Nederlandse weefselbank ETB-BISLIFE aanwezig om ter inspiratie het Nederlandse initiatief VitalTissue toe te lichten. Een gesprek over kansen en belemmeringen op dat terrein in België volgde. In Nederland gaat de weefselbank samen met stakeholders VitalTissue in haar organisatie implementeren.  

Update van FAST

FAST is het Centre for Future Affordable Sustainable Therapy Development. In een artikel van bestuurslid Clémence Ross-Van Dorp, schrijft zij dat er veel geïnvesteerd wordt in innovatie in therapieontwikkeling, maar dat al deze inspanningen niet altijd leiden tot goede toegankelijkheid van therapieën voor de patiënt. Veel concepten halen namelijk de eindstreep niet. Ze vertelt in het artikel hoe zij hoopt dat het nieuwe kabinet hier verandering in kan brengen. Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees het artikel hier. In een interview met Carla Hollak wordt besproken dat FAST samen met anderen werkt aan een nationaal initiatief dat gewijd is aan therapieën voor zeldzame aandoeningen, als doorontwikkeling van Medicijn voor de Maatschappij. Dit interview lees je hier. (Links in sommige organisaties niet bereikbaar binnen de beveiligde cloud.)

Webinar over organen-op-chips, 30 november

CAAT-Europe en 3R Center Tübingen stimuleren de 3 V’s en proefdiervrije innovaties, en organiseren daarom een serie webinars onder de naam #Talking3RScience. Op 30 november (17:00-18:00 uur) gaat het webinar over de huidige stand van zaken van orgaan-op-een-chip-technologie en kansen voor de toekomst van die technologie. De bijeenkomst is gratis. Je kan je hier registreren!

Kennisagenda en streefbeelden met ZonMw en NCad, 12 december

ZonMw en NCad organiseren een Engelstalige bijeenkomst genaamd ‘Ambition versus Realism’ op dinsdag 12 december in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst kun je je ervaringen delen over de transitie naar proefdiervrije innovaties en meepraten over de ideeën, oplossingen en aanbevelingen in de ‘Kennisagenda Transitie naar Proefdiervrije Innovaties’ van ZonMw en de verscheidene streefbeelden van onderzoeksvelden die geschreven zijn in samenwerking met het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid. Het evenement is gratis. Kom je ook? Voor meer informatie en registratie kijk hier.

Oproep voor MPS World Summit, deadline 15 december

Het Johns Hopkins Center for Alternatives to Animal Testing (CAAT), organiseert van 10-14 juni 2024 de Microphysiological Systems (MPS) World Summit in Seattle, Washington, over nieuwe ontwikkelingen en toepassingen van MPS. Abstracts kunnen worden ingezonden tot 15 december. Er zijn vier categorieën: MPS voor (patho)fysiologie, Modeleren, fabricage en productie van MPS, validatie, kwalificatie en voldoen aan regelgevende vereisten, en MPS in toxicologie en geneesmiddelenontwikkeling. Het evenement is bedoelt voor jonge wetenschappers, onderzoekers en industrie. Lees meer over het congres en de oproep.

Masterclass over organen-op-chips in Londen, 7-8 maart

Animal Free Research UK en AZAR Innovations organiseren op 7 en 8 maart 2024 een masterclass over organen-op-chips. De masterclass is bedoeld voor academische en industriële biomedische wetenschappers die mogelijkheden willen verkennen, ervaring willen opdoen en aan de slag willen met organen-op-chips. Trainers zijn Hossein Eslami Amirabadi en Emre Dilem, die beiden jaren ervaring hebben. Voor meer informatie over het programma, klik hier. Voor een kostenoverzicht en registratie bezoek je de website. Er zijn 25 plekken beschikbaar dus registreer je snel!

International Conference on Developmental Neurotoxicity Testing (DNT5), 7-10 april

CAAT-Europe organiseert op 7-10 april 2024 de 5de International Conference on Developmental Neurotoxicity Testing (DNT5) in Konstanz, Duitsland. Het thema is: Neurotoxiciteit tijdens de ontwikkeling: een oproep tot de implementatie van nieuwe methoden voor regelgevingsdoeleinden. Er zal gesproken worden over ontwikkeling en toepassing van Novel Approach Methods (NAMs), en het stimuleren van het gebruik ervan voor risicobeoordeling en besluitvorming. Voor meer informatie kun je terecht op de website. Je kunt je hier inschrijven en een overzicht vinden van de kosten voor de conferentie.

Dit is het bureauteam van TPI

TPI is een partnerprogramma van diverse ministeries en andere organisaties. Spin in het web is het TPI-bureau bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Misschien leuk om daar eens wat gezichten bij te zien. Sommigen van ons kom je regelmatig tegen bij bijeenkomsten, anderen doen hun belangrijke werk voornamelijk achter de schermen. Ons team bestaat uit (v.l.n.r.): beleidsmedewerker Bas de Waard, beleidsondersteuner Sandra Wisse, stagiair communicatie Romy Geertsma, beleidsmedewerker TPI en dierproeven Judith van Luijk, communicatieadviseur Monique Janssens, programma-manager Erica van Oort, en projectondersteuner Soraya Sahadat.

Wat wil jij delen?

Wil je iets kwijt in deze nieuwsbrief? Heb je kopij voor ons die relevant is voor de proefdiervrijetransitie-gemeenschap? Laat het weten. Stuur je stukje van 100 tot 150 woorden met liggende afbeelding naar Monique Janssens. Alvast bedankt!