Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief 9-2023 Transitie Proefdiervrije Innovatie

Nederland goed vertegenwoordigd op Wereldcongres in Canada

In augustus gingen we als TPI met twee deelnemers naar het 12th World Congress on Alternatives and Animal Use in the Life Sciences, in Niagara Falls in Canada. We troffen er heel veel anderen uit ons nationale en internationale netwerk. Binnen de 800 deelnemers was Nederland qua aantal één van de best vertegenwoordigde landen, met ook nog eens 28 presentaties en 29 posters. De Nederlandse inbreng (van TPI-partners en anderen) ging bijvoorbeeld over de TPI-aanpak in Nederland, de Venture Challenge, de impact van onderzoekfinanciers, VHP4Safety, onderwijs, Helpathons, BATI, Young TPI, streefbeelden en preregistratie van dierproeven. Alle abstracts zijn terug te lezen in de congres-app. Ook was er veel aandacht voor het European citizens initiative (ECI) en de reactie van de Europese Commissie daarop. Veel dank aan iedereen die een bijdrage leverde aan deze wereldwijde kennisdeling.

Hulp gezocht rond proefdiervrije antilichamen, 25-26 oktober

Kun jij helpen om antilichamen proefdiervrij te maken? Proefdiervrije methoden om antilichamen te produceren worden nog te weinig toegepast. Hoe komt dit? In Helpathon #9 helpen we dr. Juan Garcia-Vallejo bij het onderzoeken van de mogelijkheden en methoden voor implementatie in zijn lab. Hij is wetenschappelijk directeur van O2Flow, gespecialiseerd in cytometrie en celsortering. Bekijk zijn oproep. Het helpathonteam zoekt vooral nog onderzoekers die antilichamen gebruiken, vertegenwoordigers van bedrijven die antilichamen gebruiken of ontwikkelen, onderzoekers in proefdiervrije antilichamen, managers van onderzoeksfaciliteiten, en studenten of deelnemers die gewoon graag willen meedenken en deze unieke ervaring willen opdoen. Je kan online meedoen of ter plaatse in Amsterdam. Heb je te weinig tijd, schrijf je dan in voor de briefing en de eindpresentatie. Deelname is gratis. Registreer je hier.

Gratis online cursussen van ETPLAS

Op het congres WC12 presenteerde Nuno Franco een poster over de impact van de online cursussen van de ETPLAS. Hij vergeleek de populariteit van de volgende e-modules. Ze bleken allemaal (behalve de ene nieuwe van SYRCLE) 1.000 tot 2.000 keer te zijn gevolgd. Dit zijn de cursussen, doe er je voordeel mee. Deelname is gratis!

EU-52: Searching for (existing) non-animal alternatives

EU-10: Design of procedures and projects – level 1

EU-12: The severity assessment framework

EU-11: Design of procedures and projects - level 2

EU-60: Developing in vitro methods and approaches for scientific and regulatory use

EU-25: Project evaluation

SYRCLE course on Systematic Reviews of Animal Studies (nieuw!)

Save the date: kick-off sessie voor een onderwijshub, 29-30 november

TPI Utrecht en People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) organiseren een co-creatieve kick-off-workshop met als doel het ontwikkelen van een ‘International Education Hub on Animal-Free Innovation’. De hoop is dat na de workshop een blijvende samenwerking ontstaat met deelnemers: studenten, wetenschappers, docenten, trainers, leerplanontwikkelaars, et cetera. Doel van de hub is het creëren, verzamelen, verspreiden en toepassen van kennis en praktijken op het gebied van onderwijs met en over proefdiervrije innovatie, om zo de implementatie ervan te versnellen. Heb je interesse? Reserveer dan alvast 29 en 30 november voor deze tweedaagse workshop en meld je aan zodra dit kan. Je leest het in deze nieuwsbrief.

Austrian 3Rdays, 5-7 december

De inzending van abstracts voor de Austrian 3Rdays 2023 in Innsbruck, Oostenrijk, is nu geopend. De conferentie vindt plaats van dinsdag 5 december tot donderdag 7 december. De deadline voor het indienen van abstracts is zaterdag 14 oktober. Meer informatie staat hier. Registratie is ook geopend. Voor meer informatie en om te registreren, kun je de website van 3Rdays bezoeken.

World Organoid Reserach Day, 27-28 februari

Op 27 en 28 februari 2024 vindt World Organoid Reserach Day plaats in Cambridge, Verenigd Koninkrijk: een evenement voor onderzoekers op het gebied van organoïden en organen-op-een-chip. Een van de sprekers is Thomas Hartung van het John Hopkins Institute. Tickets met 30% korting zijn nog verkrijgbaar tot en met  donderdag 31 oktober. Voor meer informatie en registratie, klik op de volgende link.

Proefdiervrij verbindt partijen

De reactie van de Europese Commissie op het Europese burgerinitiatief Save Cruelty-Free Cosmetics, die door ruim 1,2 miljoen Europese burgers is getekend, maakte sommigen ongerust. Er verschenen berichten die waarschuwden voor de gevolgen van stopzetting van dierproeven. Proefdiervrij publiceerde daarop een verbindend bericht. Daarin schrijft de stichting: “Laten we niet met de vinger naar elkaar wijzen, maar deze kans grijpen om samen te werken. Uiteindelijk werken we allemaal aan hetzelfde doel: betrouwbaar en effectief biomedisch onderzoek, met oog voor onze gezondheid, het milieu én dierenwelzijn.” Lees het hele bericht hier.

Intravacc onderzoekt proefdiervrije ontstekingstest voor vaccins

Regelgevende instanties vereisen tests op konijnen om aan te tonen dat geneesmiddelen of vaccins vrij zijn van koortsopwekkende stoffen. Een mogelijk alternatief voor deze test op konijnen is de monocyte activation test (MAT), waarbij geen proefdieren worden gebruikt. Intravacc heeft deze test verder ontwikkeld zodat deze test ook al in een vroeg stadium van vaccinontwikkeling gebruikt kan worden om aan te tonen dat nieuwe vaccins veilig zijn. Van een kandidaat-kinkhoestvaccin dat in een vroege fase van ontwikkeling is, kon een prima veiligheidsprofiel worden gemaakt. De test bewijst zijn toepasbaarheid voor meerdere stadia van vaccins en zou uiteindelijk het testen met konijnen kunnen vervangen. Het artikel staat hier.

Beeld: Frank van Biemen

Evidence-Based Toxicology publiceert eerste artikel

Het nieuwe wetenschappelijke tijdschrift Evidence-Based Toxicology is gestart. Het eerste artikel gaat over het valideren van proefdiervrij onderzoek en staat nu online: Protocol for designing INVITES-IN, a tool for assessing the internal validity of in vitro studies (Svendsen et al., volume 1, nummer 1). Deze eerste publicatie is een artikel over de nieuwe tool INVITES-IN waarmee je de interne validiteit van in vitro-onderzoek kunt bepalen, toe te passen op bijvoorbeeld celculturen en andere proefdiervrije modellen. Lees het volledige artikel hier.

Boek Rat Trap door Pandora Pound

We woonden de online boekpresentatie bij van het boek Rat Trap door Pandora Pound van onderzoeksdirecteur bij Safer Medicines Trust. De centrale vraag van het boek is wat proefdieren bijdragen aan medicijnen voor mensen, en of dat wel zo veel is als we hopen. De auteur stelt kritische vragen bij de vertaalbaarheid van dierproeven naar de mens en bij de uitvoering van dierproeven, die niet altijd volgens de hoogste wetenschappelijke standaarden plaatsvindt. Het boek is op meerdere plaatsen te bestellen.

Lush Prijs 2024 open voor inzendingen

De Lush Prijs 2024 is vanaf nu geopend voor nominaties. Er is opnieuw £250.000 financiering beschikbaar voor campagnes en onderzoeksprojecten die helpen bij het beëindigen van het gebruik van dieren in onderzoek en tests, naast verschillende niet-financiële Recognition Awards. Categorieën zijn: wetenschap, publieksvoorlichting, training, jonge onderzoekers, lobby, politiek, grote samenwerkingen en gezondheidsfondsen. Voor meer informatie kijk hier.

Interview met Martje Fentener van Vlissingen

In 2022 interviewden we voor een Dialoogdag een aantal personen die direct met de transitie naar proefdiervrije innovatie te maken hebben. Zij kregen alle ruimte hun – vaak kritische – visie  op de transitie naar proefdiervrije innovatie en het programma TPI te geven. Lees hier wat Martje Fentener van Vlissingen over de transitie wil melden.

Bedankje Nilda

Op 5 september namen we afscheid van onze trainee Nilda Tatipata (tweede links aan tafel). Zij werkte een half jaar bij ons met als belangrijkste taak het verder brengen van TPI-activiteiten op Europees niveau. Dat heeft ze fantastisch gedaan. We zijn diep onder de indruk van haar betrokkenheid, haar snelheid en haar warme collegialiteit. Nilda is inmiddels naar Londen verhuisd om een half jaar op de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk te gaan werken. Ook daar zal ze ongetwijfeld veel bijdragen en mooie ervaringen opdoen. Nilda, als je dit leest: nogmaals heel erg bedankt en veel succes in Londen!

Romy Geertsma nieuwe stagiair communicatie

Hi allemaal! Ik ben Romy Geertsma, 23 jaar oud en de nieuwe stagiair communicatie bij TPI, dus bij Monique Janssens. Ik ben met veel enthousiasme per 1 september begonnen. Van jongs af aan heb ik al een passie voor wetenschap en liep ik vol enthousiasme door alle wetenschapsmusea. Ik ben uiteindelijk terechtgekomen bij de masteropleiding Environmental biology aan de Universiteit Utrecht. Tijdens mijn master had ik al snel door dat ik de wetenschap wilde combineren met communicatie. Na wat rondvragen kwam ik hier terecht. Ik hoop een verschil te kunnen maken in de wereld van dierproeven, want wat zou er nou mooier zijn dan mensen helpen zonder dat we daarvoor dieren moeten gebruiken?

Wat wil jij delen?

Wil je iets kwijt in deze nieuwsbrief? Heb je kopij voor ons die relevant is voor de proefdiervrije-transitiegemeenschap? Laat het weten. Stuur je stukje van 100 tot 150 woorden met liggende afbeelding naar Monique Janssens. Alvast bedankt!