Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF)

Effectiever gezondheidsonderzoek voor de mens, dat minder afhankelijk is van proefdieren. Dat is het doel van het onderzoeksprogramma Humane Meetmodellen. SGF ontwikkelde dit programma samen met Health~Holland en financieringsorganisaties NWO en ZonMw.

Progamma Humane Meetmodellen

Het programma richt zich op onderzoek met menselijk materiaal of computermodellen die uitgaan van data over de mens. De verwachting is dat zulk onderzoek de situatie in de mens beter benadert dan proefdiermodellen. Met als doel dat ziekten bij mensen (nog) beter behandeld en voorkomen kunnen worden. Ook wordt de wetenschap minder afhankelijk van het gebruik van proefdieren. Dit is in lijn is met de Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI).

Elk model binnen dit programma moet toepasbaar zijn op meerdere ziekten en effect hebben voor meerdere groepen patiënten. Het programma financiert op dit moment 13 projecten. Een paar voorbeelden van projecten zijn:

  • Een oog-op-een-chip: om oogziekten beter te begrijpen en behandeling te testen
  • Een computermodel om hersenziekten beter in beeld te krijgen
  • Een meetmethode die communicatie in beeld brengt tussen hersenen en organen

Lees verder over het programma Humane Meetmodellen op de website van SGF.

Voorkomen, genezen en behandelen ziekten

De vereniging Samenwerkende GezondheidsFondsen bestaat uit 24 gezondheidsfondsen die werken aan het voorkomen, genezen en behandelen van ziekten. Samen zetten zij zich in voor ziekteoverstijgende onderwerpen. Zoals:

  • Immunologisch onderzoek
  • Proefdiervrije innovaties
  • Patiënten-participatie in onderzoek

Met als missie ‘Langer gezond leven voor iedereen in Nederland’ draagt de SGF als agendasetter bij aan een samenleving waarin mensen gezonder leven, de best mogelijke behandeling krijgen en optimaal participeren.  Lees meer over de missie ‘Langer gezond leven voor iedereen in Nederland’ op de site van SGF.