Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief 12-2023 Transitie Proefdiervrije Innovatie

Hofuitspraak bedreigt cosmeticaverbod op dierproeven

Het Europese Hof van Justitie deed onlangs een uitspraak die het verbod op dierproeven voor cosmetica in de EU onder druk zet. De zaak werd aangespannen door fabrikant Symrise AG met steun van PETA. Zij vochten een beslissing aan van het Europese Chemicaliënagentschap (ECHA) die vereiste dat zij cosmetica-ingrediënten op duizenden dieren testten, maar kregen geen gelijk. Dit verzwakt het EU-verbod op dierproeven voor cosmetica. Proefdiervrij heeft als reactie de campagne Lak aan gelanceerd om consumenten via een magazine te informeren over proefdiervrije producten en het herkennen ervan.

EU gebouw

Aandacht voor biotechnici en proefdierverzorgers

De transitie naar proefdiervrije innovatie gaat ook over de toekomst van biotechnici en proefdierverzorgers. Zij kunnen met hun expertise blijven bijdragen aan innovatieve onderzoeksmethoden. Soms zal daar wat bijscholing voor nodig zijn. Daarom gaven wij (Monique Janssens en Romy Geertsma) samen met docenten van de Hogeschool Utrecht (Felicia van de Flier op foto en Ronald Vlasblom) een workshop op de Biotechnische Dagen 2023 van beroepsvereniging DALAS. Er was veel belangstelling en betrokkenheid. Graag zetten we deze samenwerking de komende jaren voort.

‘Internationale samenwerking is essentieel om vooruitgang te boeken’

In 2022 interviewden we voor een Dialoogdag een aantal personen die direct met de transitie naar proefdiervrije innovatie te maken hebben. Zij kregen alle ruimte hun persoonlijke visie op de transitie naar proefdiervrije innovatie en het programma TPI te geven. In overleg met de geïnterviewden zijn de interviews verkort voor publicatie. Nu in deze reeks: Peter van Meer, senior beoordelaar bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Europees vertegenwoordiger in de EMA non-klinische werkgroep. Lees het interview hier.

Peter van Meer

Organoïden tegen HIV

Hiv-onderzoeker Dasja Pajkrt werd door Proefdiervrij in het zonnetje gezet naar aanleiding van Wereldaidsdag. Dasja doet onderzoek naar hiv-infecties bij kinderen. Zij ontwikkelt daarvoor op mensencellen gebaseerde organoïden die onder andere de uitwisseling tussen bloedbanen en hersenen nabootsen. Daarmee kunnen proefdieren worden bespaard. Tevens verbetert de vertaalslag naar toepassing bij mensen. Lees meer.

Venture Challenge voor start-ups, deadline 8 januari

Er is nog plaats in de Venture Challenge van Proefdiervrij voor personen die een bedrijfje in een proefdiervrije innovatie willen starten of uitbreiden. Tijdens de Venture Challenge krijg je intensieve begeleiding bij het opzetten van een venture plan, zodat je jouw wetenschappelijke resultaat kunt omzetten naar een solide business case. Je leert er vaardigheden die nodig zijn om een onderneming op te zetten of verder uit te bouwen. Zo willen we de impact van proefdiervrij onderzoek op het gebruik van proefdieren vergroten en versnellen. Aanmelden kan nog tot 8 januari. Meer informatie vind je hier.

Goed resultaat helpathon over proefdiervrije antilichamen

Antilichamen, die virussen herkennen en bestrijden, wordt nog vaak met behulp van proefdieren geproduceerd. Maar steeds vaker is het mogelijk om dit proefdiervrij te doen. Hoe kunnen we die mogelijkheden vergroten en versnellen? Een helpathon over dit onderwerp bracht meerdere ideeën naar voren. Animal Free Research UK brengt binnenkort een database online. Andere ideeën waren om de communicatie te verbeteren en op campussen monsters van proefdiervrije antilichamen beschikbaar te stellen. De helpathon produceerde ook het begin van een businessplan voor kernfaciliteiten. Een videoverslag vind je hier. De volgende helpathon gaat over onderwijs in proefdiervrije methoden.

Webinar over bot-en-beenmerg-op-een-chip, 10 januari

Op woensdag 10 januari 2024 presenteert Melanie Jasmin Ort van de Freie Universität en Charité Universitätsmedizin Berlin haar werk aan de technologie van bot-en-beenmerg-op-een-chip. Menselijk beenmerg is een zeer complex weefsel. Het is moeilijk om in beenmergcellen op een chip alle eigenschappen van het beenmerg te behouden. Ort combineert patiëntenweefsel, cellen en raamwerken van menselijk bot om een testsysteem te ontwikkelen voor verschillende klinische vraagstukken. De presentatie is ’s avonds en online. Inschrijven kan in Zoom.

Save the date: international congres TPI en 3RCU, 19 juni

Samen met het 3Rs Centre Utrecht (3RCU) organiseren we een internationaal congres op 19 juni 2024 in Utrecht. Zet het vast in je agenda, want dit wil je niet missen! Onderwerpen zijn: de verhouding tussen de 3 V’s en de transitie naar proefdiervrije innovatie, het verbeteren van de implementatie en validatie van Non-Animal Methods (NAM’s), de rol van regulatoren en de transitie in onderwijs. Het congres zal openstaan voor alle geïnteresseerden. Over aanmelding en sprekers volgt later meer informatie in deze nieuwsbrief.

CAAT onderzoekers uitgelicht in recent artikel van JHUSPH

In een artikel van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (JHUSPH) in samenwerking met onderzoekers van Alternatives to Animal Testing (CAAT), is gekeken naar hersenorganoïden gekweekt uit huidcellen van mensen met autisme. Het onderzoek is gedaan om de effecten van verschillende blootstellingen op de neuro-ontwikkeling bij mensen met autisme zichtbaar te maken en het moment ervan te bepalen. Dit kan helpen om na te gaan hoe mensen met autisme een gezonder leven zouden kunnen leiden. Lees het artikel hier.

Terugkijken 3Rs Symposium

Op 17 en 18 mei 2023 werd het 10de jaarlijkse 3Rs Symposium van het Institutional Animal Care and Use Committee (IACUC) georganiseerd, met als titel: The 3Rs in Action! Het symposium besprak methodes voor vervanging, vermindering en verfijning met behoud of verbetering van de wetenschappelijke resultaten. De sessies zijn ontworpen voor onderzoekers, dierenartsen voor laboratoriumdieren, biotechnici en dierverzorgers. Alle opnames zijn hier beschikbaar.

logo

Communicatieadviseur Monique Janssens neemt afscheid

Eind december zit de detachering bij TPI van communicatieadviseur Monique Janssens erop. Hier is Moniques afscheidswoord: “Het was fantastisch om voor TPI te werken. Ik heb enorm veel geleerd en hopelijk ook zelf bijgedragen aan de transitie. Hoewel verlenging een mogelijkheid was, heb ik daar niet voor gekozen, omdat ik me breder wil inzetten voor de emancipatie van dieren. Ik ben in 2020 gepromoveerd in de dierethiek en wil nog meer naar de inhoud in plaats van de communicatie. Ik ga weer volledig voor mijn adviesbureau Ethisch Bedrijf werken en heb alweer een mooi aantal opdrachten in mijn portefeuille. Maar mijn verbondenheid met dit werkveld is voor altijd, ook als ethicus in enkele Dierexperimentencommissies''.

Monique Janssens