Startups verder gebracht

Dit netwerk was actief in 2018 en 2019 en werd ondersteund door RVO en Hogeschool Utrecht. Het netwerk bracht de productieketen van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen in kaart om in te zoomen op een belangrijke vraag: wat is nodig voor Proefdiervrije Innovaties om geaccepteerd te worden als veilig alternatief zonder dierproeven?  

Hierover werden enkele coaching gesprekken gevoerd tussen individuele startups en coaches van de Contract Research Organisation Charles River. Wanneer is een product veilig gegeven de bestaande richtlijnen? Hoe kunnen leverancier en gebruiker samenwerken?

Het vernieuwingsnetwerk signaleerde tenslotte dat de nieuwe richtlijn voor markttoelating van medische toepassingen een lastige vereiste kent: voor een samengesteld product moeten alle CE-markeringen tegelijk worden aangeleverd, terwijl bedrijven deze niet graag delen vanwege het intellectueel eigendomsrecht. Dit signaal is door het RIVM ingebracht in een adviesgroep van Medical Devices Obligations Taskforce (MDOT) die onderzoekt wat het effect is van de nieuwe regelgeving.

Gids met Nederlandse proefdiervrije startups

Om te voldoen aan de behoefte meer te weten over de diverse innovaties van startups is eind 2019 een boekje gepubliceerd met ‘visitekaartjes’ van Nederlandse startup-bedrijven. In deze gids ‘26x better and faster without the use of animals’ geven startups aan hoe ze proefdiervrij innoveren en waarom. Dat schetst een beeld van wat Nederland op dit gebied in huis heeft.

In de Dutch Life Science database van HollandBIO en Health Holland kunnen startups in hun profielbeschrijving de woorden ‘animal free testing’ opnemen, zodat ze hierop gevonden kunnen worden.

Proefdiervrij Venture Challenge

In 2021 namen vier teams van start ups met proefdiervrije innovaties twaalf weken deel aan de eerste specifieke Proefdiervrij Venture Challenge. Zij zijn uitgedaagd en ondersteund door deskundigen bij het maken van een businessplan om hun innovaties verder te brengen. Zodat ze daadwerkelijk gebruikt kunnen worden.

Lees meer hierover en bekijk de pitches van de start ups.