Wonderlijke paarse vormen in petrischaaltje

Nieuwsbrief 3-2024 Transitie Proefdiervrije Innovatie

Grote impuls voor de transitie naar proefdiervrije innovatie met 124,5 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds

Het Nationaal Groeifonds investeert 124,5 miljoen euro in een nieuw landelijk Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie. Het doel van het centrum is om veiligere, effectievere en betere medische behandelingen te stimuleren met minder dieren. Het groeifondsvoorstel is ingediend door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Lees hier meer

Foto telescoop

Schrijf je in voor ‘3Rs and NAMs: all-inclusive?’ op 19 juni in Utrecht

Het TPI programmabureau en het 3Rs Centre Utrecht organiseren op 19 juni 2024, samen met TPI Utrecht en het NCad, de internationale conferentie 3Rs and NAMs: all-inclusive?. Het doel van de conferentie is om het NAM’s netwerk en het 3V’s-Netwerk te verbinden, waarbij we met elkaar verkennen wat de beste route is naar innovatie van op mensen gerichte biomedische en translationele wetenschap.

De conferentie vindt plaats in de Jaarbeurs Media Plaza in Utrecht op 19 juni 2024. Het programma is binnenkort te vinden op de eventpagina van de conferentie. Het wordt een mooi evenwichtig programma waar ook ruimte is voor jonge professionals. Nieuwsgierig wat Young TPI en Young DALAS gaan pitchen? Verzeker jezelf dan alvast van deelname en schrijf je nu in. Deelname kan ook online!

Weet je mensen die interesse hebben? Deel dan deze informatie in je netwerk.

Op onze website en LinkedIn-kanaal volgt ook snel meer informatie.

Potlood in doolhof

Interview met Henriëtte Bout, voorzitter van de ZonMw-programmacommissie Meer Kennis met Minder Dieren

“We moeten het ongemak over het gebruik van dieren voor de wetenschap in de discussie houden. We komen er niet als we in een welles-nietes terechtkomen over of het moreel gepast is of niet. Als we hier uit willen komen met elkaar, moeten we in mijn optiek met een alternatief komen, waar de wetenschap mee verder kan. En dat kan door proefdiervrije innovaties te stimuleren. Een transitie naar proefdiervrije innovatie klinkt ingewikkeld.”

Henriëtte Bout is programmacoördinator Beroepsethiek en Wetenschapsfilosofie bij de UvA en houdt zich bezig met ethiek, wetenschap en filosofie. Ze is ook voorzitter van de ZonMw-programmacommissie Meer Kennis met Minder Dieren. ZonMw is één van de partners van TPI. Lees hier het hele interview.

Foto Henriette Bout

Vooraankondiging subsidieoproep voor onderzoek naar humane meetmodellen

Om de ontwikkeling van humane meetmodellen te stimuleren, zijn de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), ZonMw en Health~Holland (Topsector Life Sciences & Health) van plan om begin mei een nieuwe subsidieoproep open te stellen. De oproep is gericht op doorontwikkeling van humane meetmodellen

Gezondheidsonderzoek dat van goede voorspellende waarde is voor de situatie in de mens is belangrijk. Humane meetmodellen nemen de mens als uitgangspunt. Het gebruik van deze humane meetmodellen maakt het mogelijk om onderzoek beter voorspelbaar en sneller toepasbaar te maken voor de patiënt.

Resultaten bespreken

Anne Burgers nieuwe adviseur wetenschap en innovatie bij Stichting Proefdiervrij

Saskia Aan gaat helaas Stichting Proefdiervrij verlaten als adviseur wetenschap en innovatie. Maar Anne Burgers volgt haar op, na een interne sollicitatieprocedure. Wil je weten wat Anne Burgers drijft? Lees dan de blog van Anne over de colleges op de website van Proefdiervrij. 

Foto Anne Burger

Proefdiervrij Event 2024

Op 24 april 2024 nodigt St. Proefdiervrij je uit om de successen te vieren die ze tot nu toe hebben behaald en om samen te kijken naar de stappen die we met elkaar nog moeten zetten. Geen poespas, geen omwegen, gewoon een eerlijke discussie en een dosis inspiratie. Wil je deel uitmaken van deze beweging naar een proefdiervrije toekomst. Registreer je dan hier (gratis deelname)

Foto bijeenkomst

Young TPI is op zoek naar nieuwe bestuursleden!

Young TPI is op zoek naar een communicatiemanager voor hun bestuur. Ken jij een jonge onderzoeker binnen je netwerk die gemotiveerd is om bij te dragen aan de transitie naar proefdiervrije innovatie? Deel dan deze informatie!

Geïnteresseerden kunnen een e-mail met een motivatie en CV sturen naar youngtpi@outlook.com, graag z.s.m.

Young TPI is een groep enthousiaste en gemotiveerde young professionals, PhD’s en studenten van verschillende achtergronden. Ze delen een interesse in de transitie naar proefdiervrije innovaties en willen bijdragen aan de versnelling van de transitie. Lees meer over Young TPI

Flyer